Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Ограничават се нотариaлните призводства по време на извънредното положение

В закона за мерките и действията по време на извънредното положение в Република България, Народното събрание прие като мярка да се ограничат нотариалните производства до неотложни такива при спазване на здравно-хигиенните изисквания. Нотариалната камара ще осигурява дежурни нотариуси при съотношение най-малко един нотариус на 50 000 жители за съответния район.

С цел осигуряване на достъп до нотариални услуги за неотложни удостоверявания, Нотариалната камара на Република България по данни, подадени от председателите на Регионалните колегии създаде организация и график на дежурни нотариуси във всички съдебни райони в страната. Неотложността се удостоверява с декларация.

В списъка са посочение кои нотариуси са дежурни в съответния град, както и доста от тях са посочили конкретно работно време и предварителни записвания за услуги. Списъкът ще бъде обновяван на сайта на Нотариалната камара, който може да намерите тук.

Освен списъка на дежурните нотариуси, има издадени и Препоръки на Съвета на нотариусите на Нотариалната камара на Република България във връзка с разпоредбата на чл. 5, ал. 3 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

От Камарата излизат с молба към ползващите нотарилани услуги по време на извънредното положение в страната: „Умоляваме посетителите в нотариалните кантори да се съобразяват с всички мерки и санитарно-хигиенни изисквания. Препоръчваме да се извършват предварителни консултации с нотариусите по телефон или имейл, както и записването на час за посещение, с цел избягване струпването на хора в нотариалните кантори!“

Надяваме се, че статията Ви е била полезна! Закон за мерките и действията по време на извънредното положенение можете да намерите тук.

Настоящата статия има изцяло информативен характер и не представлява юридическа консултация или правна помощ. Целта на създадената от нас платформа е да Ви ориентира, с кой нормативен акт е въведена съответната мярка и кой е издаващият орган. При необходимост от консултация, Ви съветваме да се обърнете към професионалист в конкретната област.

Последвайте ни!

Ако материалът ви е бил полезен, можете да последвате нашата група и/или страница в facebook, за да не пропускате последните мерки.

Беше ли статията полезна?

1