Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Пътуване от и до България – актуална до 06.04.2020 г.

Статията НЕ Е АКТУАЛНА след 06.04.2020 г.

Предвид издадена от министъра на здравеопазването Заповед РД-01-183/ 06.04.2020 г., с която са въведени нови ограничения по отношение на пристигащите на територията на Република България, настоящата статия НЕ Е АКТУАЛНА! Екипът на мерките2020 се стреми своевременно да опреснява статиите си и да Ви държи информирани! За актуалната статия свързана с пътуване от и до България може да прочетете следната информационна статия:

Пътуване от и до България, актуална след 06.04.2020 г.

Във връзка с разпространението на COVID-19 в световен мащаб, държавите въвеждат редица ограничителни мерки. Българските граждани, на които им предстои пътуване следва да се информират относно ограниченията в конкретната държава, до която ще пътуват, включително и по отношение на граничния контрол.

Към настоящия момент в Република България не са въведени ограничения на държавните граници спрямо български граждани. Следва, обаче да бъде взето предвид, че са въведени ограничения за полети от държавите Италия, Испания, Иран, Южна Корея и Китай. Намиращите се в тези държави български граждани, желаещи да се върнат на територията на Р. България, могат да се обърнат към българските посолства в съответните държави и Министерство на външните работи. Контакти с МВнР и Дирекция “Ситуационен център” са обявени на следния адрес:

https://www.mfa.bg/bg/uslugi-patuvania/situatsionen-tsentar/za-kontakt

Със заповед № РД-01-130/ 17.03.2020 г., изменена и допълнена със Заповед № РД-01-140/ 19.03.2020 г., изменена и допълнена със Заповед № РД-01-158/ 26.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването е предвидено, че всички български граждани и граждани на други държави с постоянно или дългосрочно пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства, пристигащи от държави с регистрирани случаи на COVID-19 се поставят под карантина за срок от 14 дни – в дома им или на друго посочено от лицето място за настаняване.

Със Заповед № РД-01-138/ 19.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването временно се забранява влизането на територията на Република България до 17.04.2020 г. на всички граждани на трети страни през всички гранични пунктове и с каквито и да са транспортни средства, включително въздухоплавателни, морски, железопътни и шосейни. Забраната не се отнася до граждани на държави-членки на ЕС и страните от Шенгенското пространство и членовене на техните семейства, както и до здравни работници, лица ангажирани в транспортната сфера, дипломати, служители на международни организации, военнослужещи, хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения; лица пътуващи по хуманитарни причини; граждани на трети страни, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в държава-членка на ЕС и преминават през България с цел да се завърнат в държава, в която живеят и пребивават.

Хронология на заповедите на Министъра на задравеопазването

Със Заповедите на Министъра на здравеопазването може да се запознаета чрез нашата обощителна статия, съдържаща и препратки към тях.

Learn More

Министерство на външните работи призовава българските граждани да не предприемат пътувания, като на сайта на министерството периодично се предоставя актуална информация за въведените мерки и органичния в Европа и света, достъпни на следния адрес: https://www.mfa.bg/bg/customnews/main/24736.

В случай, че на Вас или Ваш близък Ви предстои връщане на територията на Република България, Ви съветваме да се запознаете с въведените ограничителни мерки за периода на извънредно положение, включително и с информационните статии, публикувани на нашия сайт, в това число, но не само:

Поставяне под задължителна карантина, глоби и срок

За срока на валидност на документи за самоличност в условия на извънредно положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13.03.2020 г.

Придвижване на територията на Република България

Надяваме се статията да Ви е била полезна!

Настоящата статия има изцяло информативен характер и не представлява юридическа консултация или правна помощ. Целта на създадената от нас платформа е да Ви ориентира, с кой нормативен акт е въведена съответната мярка и кой е издаващият орган. При необходимост от консултация, Ви съветваме да се обърнете към професионалист в конкретната област.

Последвайте ни!

Ако материалът ви е бил полезен, можете да последвате нашата група и/или страница в facebook, за да не пропускате последните мерки.

Беше ли статията полезна?

2